Amplele lucrări de reparaţii de la Muzeul Naţional de Istorie din Piatra Neamţ au scos la iveală o veritabilă surpriză, documente şi fotografii vechi fiind găsite ascunse în ziduri, mai exact în pod, în golurile aticului (element de arhitectură ce constă într-un zid sau o balustradă, care-s aşezate deasupra cornişei cu scopul de a masca acoperişul sau jgheaburile).

Îngălbenite de vreme, patru tomuri de peste 1.000 pagini fiecare, sunt o parte din ediţiile interbelice ale Monitorului Oficial, în care sunt publicate decrete regale, „deciziuni“ ale primului ministru Armand Călinescu, plus documente care se referă la judeţele Caliacra, Soroca şi Fălciu.

Extrem de interesante sunt articolele din Codul penal al acelor vremuri, care reglementau delictele contra sănătăţii publice, respectiv propagarea de epidemii şi boli contagioase şi pedepsele aplicate, care constau în închisoare corecţională şi mari amenzi.

Se bănuieşte că aceste documente vechi de aproximativ 85 de ani au fost depozitate în pod în perioada interbelică, deoarece imobilul a fost sediu al unor instituţii publice, fiind ferite de privirile unor „curioşi“ de zidul care masca acoperişul impunătorului edificiu construit între 1910 şi 1913.

Delicte contra sănătăţii publice – Capitolul I – care reglementează „Propagarea de epidemii şi oricare alte boale contagioase“. „Articolul 374 – Acela
care deţine, pregăteşte sau răspândeşte culturi ori produse microbiene în scopul de a provoca boale la oameni sau animale, comite delictul de cauzare de epidemie şi se pedepseşte cu închisoare corecţională dela 5 la 10 ani, amendă dela 7.000 la 15.000 lei şi interdicţie corecţională dela 2 la 6 ani. Dacă în urma acestui fapt s-a produs moartea uneia sau mai multe persoane, pedeapsa este muncă silnică pe viaţă“.

mai mult la   adevarul.ro/

Lasă un răspuns