Magazine, cafenele și restaurante din Clujul interbelic

0
1311

Epoca interbelică trezește admirație în sufletele nostalgice. Se spune că oamenii aveau o eleganță aparte a spiritului, o frumusețe a tabieturilor cuceritoare, aveau un ritm tihnit al vieții, posedau perfect grația purtării și a manierelor și erau înzestrați cu multă decență și cumpătare. Poate că astăzi am ajuns să le apreciem valoarea pentru că ne lipsesc într-un fel. Indiferent de cauză, imaginile din interbelic ne ajută să reconstituim fidel un mod de viață pe care ne-ar plăcea să-l avem.

Clujul interbelic

Clujul interbelic era un oraș curat, un oraș boem. La sfârșitul Primului Război Mondial, curățenia publică era asigurată de 50 de măturători și câteva căruțe, iar către anul 1928 numărul personalului răspunzător cu servciul de curățenie al orașului s-a dublat, lucrându-se, de asemenea, cu 74 de animale și autocamioane.

Clujenii savurau plăcerile vieții simple, ieșirile în oraș, la cinematografe, la teatre, la baluri și la seratele dansante. Elita clujeană iubea să își petreacă timpul liber la o ceașcă de cafea, să discute despre literatură, să glumească elegant, să asculte viori și violoncele în timp ce serveau cina într-unul dintre restaurantele din zona centrală a orașului.

mai mult la  /cluj.com/

 

Restaurantul Hotelului New York. Tavanul restaurantului era din sticlă și se deschidea automat. Acest fapt permitea ventilarea sălii, aerisirea încăperii de fumul de țigară și alte mirosuri.
Restaurant Darvas
Restaurant Savoy
Restaurantul lui Varga Márton, 1912
Restaurant Bufnița
Hotel Astoria
Restaurant Ursus, 1940

Lasă un răspuns