Luigi Cazzavillan s-a născut în localitatea Arzignano din Italia în anul 1852. După ce s-a înrolat în armata italiană luptând împotriva Austriei pentru independența patriei sale, în războiul franco-german din anii 1870-1871, sub conducerea lui Garibaldi, cât și în războiul dintre sârbi și turci din anul 1876, înrolându-se, de astă dată în rândurile armatei sârbe ce lupta pentru independență, în anul 1877, îl găsim în România, fiind corespondent de război.

A fost profesor de limba italiană la liceele Sf. Sava și Matei Basarab, a înființat, în anul 1884, ziarul „Universul”, neutru politic, a fondat Școala Italiană, a ajutat fără preget comunitatea italienilor din București.  

A „plecat” în data de 9 noiembrie 1903, București.

Ziarul „Universul”, apărut în data de 20 august 1884, „a fost tipărit în format mic, nr. 6, pe două pagini, în 3000 de exemplare”, ne spune Nicolae Vătămanu în cartea sa „Icoane și fotografii de Bucureșteni”. „Cazzavillan se folosise de o mică mașină plană, care tipărea în două și patru pagini. În 1890, situația lui materială și prosperă i-a îngăduit să aducă cea dintâi rotativă, care putea trage până la 12000 foi pe oră, un progres considerabil pentru vremea aceea. După patru ani, în 1894, el aducea o a doua rotativă, iar după alți patru ani, în 1898 pe cea de a treia, care putea imprima 80000 foi pe oră. Intervalele acestea de câte patru ani în dotarea tehnică, dovedesc ritmul succesului crescând al întreprinderii lui Cazzavillan.”

mai mult la  /bookhub.ro/pe-urmele-fondatorului-ziarului-universul-i/

Lasă un răspuns