Una din clădirile private etalon ale Focşaniului a fost Hotelul Bristol. Datând din a doua jumătate a secolului 19, edificiul a fost cel mai luxos din oraşul nostru, a avut patru proprietari şi a sfârşit prin a fi demolat.

Sfârşitul secolului 19 avea să aducă o modernizare pronunţată în peisajul urban focşănean, locul hanurilor de altădată fiind luat atunci de hoteluri care mai de care mai cochete. Dintre toate, hotelul Bristol era cel mai frumos, mai elegant şi mai renumit din Focşani. Situat în spatele Străzii Mari, porţiunea cu magazinul La Papagal, imobilul se impunea prin dimensiuni şi arhitectură. Bristolul era una din puţinele clădiri cu etaj din Focşaniul acelor ani, avea un balcon central, iar în peretele balconului era amplasată o statuie.

“Hotelul Bristol se datorează lui Gh. Antonescu, care a cumpărat o prăvălie de zid degradată şi plină de igrasie de la un anume Meraru între anii 1894-1897. În jurul anului 1899 a construit prin refacere ceea ce a devenit Hotelul Bristol. Iniţial, adresa acestui stabiliment a fost la strada Centrală, deşi din hărţile şi planurile existente se poate observa că imobilul avea faţada la strada Concordia, fosta stradă a Sinagogii şi care după 1935 avea să se numească Prof. Mihăileanu”, ne-a spus Florin Dârdală, arhivist al Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Vrancea.

mai mult la /www.ziaruldevrancea.ro/

Lasă un răspuns