Un duel la Murfatlar 12 Ianuarie 1932. Probabil ultimul din Dobrogea

Pentru ca duelul să fie perfect legal, cel care se simțea cu onoarea lezată trebuia să deschidă așa numita „afacere de onoare”, din care duelul era abia ultima parte, dacă situația nu putea fi aplanată altfel, cel mai adesea prin prezentarea de scuze publice.

0
1229

… Revenind la dobrogenii noștri, ziarul „Dacia”, aflat în colecțiile Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, arată, în ediția din 15 ianuarie 1932, că totul a început în restaurantul „Luther” din Constanța, unde un sublocotenent din Regimentul 34 Infanterie, O. Pița, simțindu-se ofensat de un client civil, M. Angelescu, l-a provocat pe acesta la duel, provocarea fiind acceptată. Pădurea de la Murfatlar a fost aleasă pentru desfășurarea luptei pentru recâștigarea onoarei.

Luni s-a vidat o afacere de onoare care pasiona cercurile militare și civile din localitate. Dl. Sub-lt. O. Pița, din reg. 34 inf., simțindu-se lezat de un grup de civili, în timpul unei petreceri în localul „Luther”, și-a constitui martori pe domnii căpitani Popa și Dobrescu din reg. 34 inf., provocând la duel pe dl. M. Angelescu. Domnia sa, la rândul său și-a constituit martori pe domnii Dan Alecu și ing. Gheorghiu.”

În ziua cu pricina, deși fiecare a tras cu pistolul de câte două ori, niciunul nu a fost rănit. În aceste condiții conflictul a fost declarat închis, chiar dacă articolul arată că „adversarii nu s-au împăcat”. Duelul a fost condus de lt.col. Cârjan de la Regimentul 34 Infanterie, însoțit de doctori și de martorii celor doi temerari.

mai mult la   /dobrogealive.ro/

Lasă un răspuns