Sintagma „război total“ se regăseşte pe prima pagină a ziarului românesc Universul din 17 septembrie 1939, la circa două săptămâni de la invazia Germaniei în Polonia, eveniment care a declanşat cel de-al Doilea Război Mondial.

Astfel, în ziarul Universul de pe 17 septembrie 1939, un articol care poartă titlul „Război «total»“ explică ce reprezenta aşa-numitul război total în urmă cu 83 de ani:

„Franţa şi Marea Britanie au anunţat că vor întreprinde „războiul total“ împotriva Germaniei. Ce se înţelege prin „războiul total“? Războiul militar, politic, economic şi moral, prin care se urmăreşte distrugerea tuturor forţelor de rezistenţă materiale şi morale de care dispun naţiunile adverse“, arată articolul Universul din 17 septembrie 1939.

Istoricul Bogdan Murgescu, profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, spune că, la acea vreme, sintagma „război total“ făcea re­ferire la ce s-a întâmplat în Primul Război Mon­dial, deoarece nu se ştia, pe 17 sep­tem­brie 1939, că deja începuse cel de-al Doilea Război Mondial.

sursa : zf.ro

Lasă un răspuns